NanoSphere-forskare får miljonstöd för studier av grafen och nanocellulosa

Nyhet: 2014-11-10

Forskaren Rickard Arvidsson, som ingår i NanoSphere, får närmare 3,5 miljoner kr i forskningsmedel av Formas. Han får forskningsmedlen för att studera ämnena grafen och nanocellulosa.

Grafen tillverkas av kol och är det starkaste kända material som finns, medan nanocellulosa tillverkas av skogsråvara. Båda ämnena har lovande användningsområden - grafen bland annat som tillsats i plast eller som del i plattskärmar, och även nanocellulosa skulle kunna användas för att göra plast starkare. Dock innebär inte de lovande tillämpningsområdena att grafen och nanocellulosa nödvändigtvis är bra ur miljö- och resurssynpunkt.

- Många nanomaterial har ganska hög energianvändning och annan miljö- och resurspåverkan när de tillverkas, säger Rickard Arvidsson.

Ett exempel är nanomaterialet kolnanomaterial, som i vissa fall kan kräva nästan 10 000 gånger mer energi än att tillverka aluminium. I projektet kommer miljö- och resursbedömningar som utförs i livscykelanalyser och materialflödesanalyser att genomföras. Hufudsyftet är att försäkra att samhället inte låser in sig i framtida hög miljö- och resurspåverkan från nya material.

- Eftersom miljö- och resursproblematiken i samhället redan i dag är hög så är det viktigt att inte skapa större problem, säger Rickard Arvidsson.

AV: