Fem frågor till forskaren Caroline Jonsson..

Nyhet: 2013-05-10

...som ska hålla föreläsningen "Nanopartiklars öden och äventyr i miljön" i Göteborgs universitets serie "En akademisk kvart" den 16 maj.

Vad handlar din forskning om?
- Min forskning handlar om nanopartiklar och hur de påverkar naturen. Utvecklingen av produkter som innehåller nanopartiklar går snabbt framåt men däremot ligger forskningen efter vad gäller effekter av nanopartiklar på naturen och på vår hälsa. Mer specifikt studerar jag hur nanopartiklar beter sig i olika vattenmiljöer. Målet är att ta fram data och modeller som kan användas för att göra bättre riskbedömningar om nanopartiklars påverkan.

Hur påverkar nanopartiklar oss i vardagen?
- Än så länge har vi inte så många svar, men vi vet att nanopartiklarna generellt sett är väldigt ytaktiva och har en stor inverkan på andra molekyler. Frågan är om de behåller sina speciella egenskaper när de stöter på andra ämnen, eller om de förändras så att de kanske inte alls är så små längre. Nanopartiklar finns i många produkter och vad händer när vi t ex tvättar bort krämer och smink och partiklarna spolas ut med avloppsvattnet och vidare ut till våra vattendrag? Effekterna av att använda nanopartiklar kan komma att dröja.

Vad vill du att publiken ska ha med sig när de kommer från din föreläsning?
- Jag vill att de ska veta lite mer om vad nanopartiklar är och vilka frågor vi forskare arbetar med. Om allmänheten har en ökad kunskap om nanopartiklar så är det lättare för dem att följa med utvecklingen och debatten om fördelar respektive risker med nanomaterial i samhället.

Vad är det mest intressanta med din forskning?
- Forskning kring nanopartiklar och deras eventuella effekter på miljö och hälsa är ett högaktuellt ämne eftersom det berör oss alla. Det handlar om att ta fram information som kan användas för att se till att vi kan leva tryggt och säkert i vårt samhälle. Det är svåra frågor, men det är också det som gör det så viktigt och intressant att jobba med.

Vad är det mest spännande i framtiden med din forskning?
- Vi vet idag inte tillräckligt om vad som händer när de tillverkade nanopartiklarna kommer ut i naturen eller in i våra kroppar. Framför allt vet vi inte vad som händer på lång sikt. Ett av slutmålen med min forskning är att hitta en förklaring så att vi kan bedöma om en nanopartikel är giftig eller inte. Genom att försöka få en överblick kan vi dra slutsatser om grupper av partiklar, istället för enskilda partiklar. Först då är det möjligt att sätta upp gränsvärden för vilka nivåer av olika nanopartiklar som får finnas i avloppsvatten till exempel. Det ska bli mycket spännande att följa detta och att ha möjligheten att påverka utvecklingen genom mitt arbete.

Kontakt:
Caroline Jonsson, forskare, Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Tel: +46 (0)31 786 9066; E-post: caroline.jonsson@chem.gu.se.

Caroline Jonsson håller sin föreläsning den 16 maj kl. 12:30 på Bokia Avenyn i Centrala Göteborg. Läs mer här >>

AV: Robert Karlsson. Foto: Malin Arnesson