Webbkarta

Om Nanosphere

Projektet - NanoSphere: Centre for interaction and risk studies in Nano-Bio-Geo-Sociotechno-sphere interfaces - leds av Martin Hassellöv, forskare vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet. Målet med projektet är att få till stånd bättre riskbedömningar vid tillämpningar av nanoteknik.

Den snabba utvecklingen av nanoteknologin kräver en samtidig ökning av kunskaperna om riskerna med nanoteknik för människors hälsa, ekosystemen och samhället. Allt fler indicier pekar på att tillverkade nanopartiklar kan ge skadliga effekter, men kunskapsbilden är fragmenterad och ibland motsägelsefull. I projektet ska olika aspekter på utvecklingen av samhällets riskhantering studeras. Forskningen ska leda fram till ramverk och metoder för riskbedömning för miljömyndigheter, industrin och andra intressenter.

Projektet bedrivs tvärvetenskapligt av Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola. NanoSphere samlar forskare från tre fakulteter vid Göteborgs universitet inom naturvetenskap, medicin och samhällsvetenskap och från tre institutioner på Chalmers (fysik, kemi och miljö).

Forskningsrådet Formas satsar 25 miljoner kronor under fem år på vårt projekt. Anslaget ingår i Formas enskilt största satsning på starka forskningsmiljöer som omfattar totalt 175 miljoner kronor.

buckyball röd 220px
Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?